Sandberg Tyg & Tapet | Censor M&A
Till toppen av sidan knapp

Gimmersta Gruppen AB förvärvar Sandberg Tyg & Tapet

I hjärtat av Västergötland ligger familjeföretaget Sandberg Tyg & Tapet. Här målas tapetkanterna fortfarande för hand och varje tapetrulle synas innan den får lämna fabriken. En sådan verksamhet känns tryggast att överlämna till nästa generation i familjen. Men vad gör man om ingen vill eller kan?


Det hela fick sin start 1976 då Eje Sandberg bestämde sig för att starta en tapet- och textilverksamhet tillsammans med sina båda söner. Företaget fick namnet Sandberg Tyg & Tapet och till en början importerade man tapeter från ett flertal internationella fabrikörer. Relativt snart startade bolaget också en egen produktion av textiltapeter, något som var väldigt efterfrågat just då.


Att vara en del av ett familjeföretag är spännande men också utmanande. När min far gick i pension diskuterade vi om vi skulle fokusera på Sverige eller om vi skulle bli ett internationellt design- och produktionsbolag, berättar Örjan Sandberg. Sandberg Tyg & Tapet valde att satsa på en internationell etablering. År 2000 köpte Örjan, tillsammans med några finansiärer ut sin bror. De efterföljande åren bjöd på en hel del utmaningar. Före­taget fokuserade intensivt på att ge sin design- och produktionsanläggning spetskompetens liksom att nå ut till önskade målgrupper på marknaden.


Dilemma att finna rätt arvtagare

När Örjan närmade sig 60 år funderade han mer och mer på hur firman skulle drivas vidare när han inte längre hade inspirationen eller kraften – Jag har två vuxna barn från ett tidigare äktenskap som båda är etablerade i sina yrken och inte intresserade av att överta firman. Med min fru Monica har jag en dotter som är 20 år. Hon är intresserad av design men för ung för att ta över. Dilemmat var uppenbart, vi stod inför ett generationsskifte men hade ingen som kunde ta över stafettpinnen, berättar Örjan.


En extern rådgivare fick driva ägarskiftet

Alternativet var att finna en extern ägare. Örjan hade ingen tidigare erfarenhet av ägarskiften och var dessutom fullt sysselsatt som VD. Han resonerade bland annat med sin fru och fick rådet av sin styrelseordförande att söka en extern rådgivare som kunde engagera sig, göra bolaget redo för ett ägarskifte och hitta aktörer som kunde vara intresserade.


Ny ägare: Gimmersta Gruppen AB

Vill du veta mer om ägarskiftet av Sandberg Tyg & Tapet?


Se även övriga utvalda referenser