Runelandhs | Censor M&A
Till toppen av sidan knapp

Amerikanska Brady Corporation förvärvar Runelandhs

De hade ägnat 20 år åt att utveckla verksamheter i det gemensamma bolaget Attent. De sista åren hade distanshandelsföretaget Runelandhs fått särskilt fokus. När det var dags för ett ägarskifte handlade det därför inte om bästa bud för grundarna. Frågan var vem som kunde presentera de bästa förutsättningarna?


Runelandhs startades 1992 av affärsmännen Per Bergstrand och Stig Larsen. Företaget säljer kontorsmöbler och inredning för industri och verkstad. Såväl företag som kommuner återfinns bland kunderna. Som försäljningskanaler använder man sig av katalog och e-handel. Bolagets affärsmodell är speciell eftersom inga produkter lagerförs. Alla leveranser går istället direkt från leverantörerna via så kallad ”drop shipment”.


Ända sedan Runelandhs startade har Per varit operativ VD på plats i Kalmar medan Stig har axlat rollen som styrelseordförande, med ett bredare ansvar för Attents investeringar. De beskriver sin yrkesrelation lite skämtsamt som ett etablerat äktenskap. – Det kräver samspel och ödmjukhet för att vara affärspartners och stå vid varandras sida i ur och skur i två decennier, menar Per och Stig.  Under ett antal år växte bolaget med 30% per år till totalt 50 000 kunder, 18 anställda och nästan 130 MSEK i omsättning på den nordiska marknaden. Per och Stig kände dock att det var dags att gå vidare och finna en ny ägare till Runelandhs.


Idén att anlita en extern rådgivare för detta vaknade efter ett seminarium. Med tanke på Runelandhs tillväxt, lönsamhet och marknadsposition förstod man att möjligheten skulle få ett stort och internationellt intresse. Det krävdes med andra ord omsorgsfulla förberedelser och det tog ca fem månader innan erbjudandet nådde marknaden. Intresset blev stort med intresserade företag från Sverige, Finland, Norge, Tyskland, Frankrike och USA.


Per och Stig menar att beslutet att anlita professionella rådgivare var nödvändigt:

– Med ett flertal internationella och i vissa fall börsnoterade miljardkoncerner inblandade är det omöjligt att hantera en sådan här transaktion själv.


De fick många kvalificerade bud men valde, tvärtemot vad man kan tro, en annan aktör än den som bjöd högst. Valet för på Brady Ltd, ett globalt miljardföretag som är noterat på New York-börsen. Brady var okända på den Skandinaviska marknaden och hade ett stort sortiment som kunde komma att attrahera Runelandhs kunder.

– Brady visade förståelser och förtroende för vår affärsmodell. De respekterade vår organisation och arbetssätt. Vi fick förtroende för dem och de för oss, vilket var helt avgörande, säger de båda kompanjonerna.


Ny ägare: Brady Corporation

Vill du veta mer om ägarskiftet av Runelandhs?


Se även övriga utvalda referenser