Poseidon Diving Systems | Censor M&A
Till toppen av sidan knapp

Efter 49 år bestämde sig ägarfamiljen att genomföra ett ägarskifte

Poseidon Diving Systems är ett av världens mest etablerade varumärken i sin bransch. Kunderna består av dykare från militära förband, industridykare samt inte minst sportdykare.


Samtliga av kundgrupperna ställer mycket höga krav på kvalitet och säkerhet vilket också varit Poseidons bärande fundament under sin framgångsrika historia. Ägarfamiljen stod nu inför det faktum att nästa generation inte hade intresse eller ambition att ta över ansvaret för att driva och utveckla bolaget vidare. Poseidon behövde en ny ägare med vision och ambition att fortsätta den framgångsresa bolaget hade haft sedan starten för snart 50 år sedan.


Poseidon Diving Systems erbjuder ett brett sortiment av produkter från regulatorer och tuber till avancerade torrdräkter. Företaget har blivit synonymt med produkter i världsklass. Erfarna dykare har lika stor kännedom om Poseidon som om de stora internationella aktörerna, berättar Thommie Hjälmner, före detta VD och majoritetsägare i Poseidon, tillika styvson till framlidne grundaren Ingvar Elfström.

Thommie, som egentligen hade planer på att läsa till tandläkare, berättar att han tillträdde som VD 1991. Han hade jobbat från och till på Poseidon sedan 1988 och besatt en hel del branschkunskaper. Mycket tack vare sitt tidigare engagemang, tillsammans med sin bror, i Aqua-Sport Dykbutik i Stockholm – en av Poseidons större återförsäljare i Sverige. År 1998 gick grundaren Ingvar Elfström ur tiden och Thommie stod tillsammans med familjen kvar som ägare till Poseidon Diving Systems.


Beslut att sälja verksamheten

Några år efter Ingvars bortgång och efter mycket resonerande inom familjen beslutade man sig för att sälja företaget till någon som hade bättre förutsättningar att utveckla verksamheten. Men hur hittar man en ägare som både betalar bra och är rätt för bolagets långsiktiga utveckling? Via ett seminarium om ägarskiften kom Thommie i kontakt med Censor som beskrev sina erfarenheter av bolagsförsäljning – Jag kände spontant att deras metod för att planera, förbereda och sälja ett bolag passade oss utmärkt, säger Thommie. Censor M&A fick uppdraget att planera, förbereda och genomföra ägarskiftet – åtta månader senare var processen klar.


Ny ägare: DP Scandinavia AB

Vill du veta mer om ägarskiftet av Poseidon?


Se även övriga utvalda referenser