Fjäråskupan | Censor M&A
Till toppen av sidan knapp

Beijer Invest förvärvar Fjäråskupan


Året var 1989 och tiderna för båtindustrin var bistra. Skeppsbyggaren Ingvar Turefeldt stod plötsligt utan arbete. Av en vän fick han höra talas om ett företag i Norge som tillverkade fläktkupor med framgång. Ingvar, som hade ett förflutet som plåt­slagare, bestämde sig för att göra ett försök på hemmaplan. Detta blev starten för Fjäråskupan AB. Året därefter började Ingvars son Henrik i verksamheten och blev sedermera ansvarig för utveckling och produktion. Några år senare anslöt även andra sonen Leif och övertog då sin pappas roll som VD. Ingvar stannade kvar i styrelsen och bidrog till kontinuitet och utveckling.


Numera har Fjäråskupan ett starkt varumärke och en välfungerande verksamhet – från utveckling och produktion till försäljning och leverans. Företaget är idag en av få aktörer i Europa som till­verkar sina produkter efter kundernas individuella önskemål. Det uppskattas av både återförsäljare och slutkunder.


Fortsatt expansion krävde kraftfull ägare

Med tiden kände både Henrik och Leif att potentialen för en internationell etablering blev allt större. Men för att kunna expandera på riktigt behövdes en ny och mer kraftfull ägare, som förstod företagets möjligheter och hade förutsättningar att ta tillvara på dessa. Fjäråskupan gjorde en lista med egenskaper som de gärna såg hos en ny ägare. Ett av önskemålen var erfarenheter av att expandera internationellt och etablera nya säljkanaler. Väl så viktigt var personkemin eftersom bröderna Turefeldt ville stanna kvar i verksamheten efter ett ägarskifte.


Ägarskifte med kvalificerad vägledning

Via ett seminarium och genom rekommendation fick man kontakt med Censor M&A och ett arbete med sikte mot ett ägarskifte inleddes. Detta är allt som oftast en omfattande process där man tillsammans går igenom bolagets status, identifierar och analyserar potentiella intressenter, skriver informations­memorandum, förhandlar om villkor och köpe­skilling och sist men inte minst, kommer i mål med rätt köpare.


– Det var intressant att följa medarbetarna på Censor och hur de metodiskt arbetade igenom alla moment, för att vid en given punkt kontakta och kvalificera intressenter för Fjäråskupan, berättar Leif Turefeldt. Vi upplevde ett stort intresse för Fjäråskåpan och till slut hade vi fyra olika bud att ta ställning till. Efter resonemang oss ägare emellan och efter diskussion med Censor som vår rådgivare föll valet på en etablerat investmentbolag med hög trovärdighet och med sympatiska medarbetare.


Ny ägare: Beijer Invest AB

Vill du veta mer om ägarskiftet av Fjäråskupan?


Se även övriga utvalda referenser