BRP Systems | Censor M&A
Till toppen av sidan knapp

Valedo Partner förvärvar BRP Systems

Jesper Wetterbrandt, Magnus Thorarensen och Henrik Malm startade BRP Systems år 2004 med ambitionen att bygga marknadens mest innovativa affärssystem för företag inom tränings-, hälsa- och fritidsindustrin. De anslöt sig till Mjärdevi Business Incubator och flyttade in hos dem i Linköping, en adress som de har behållit än idag.


Redan från början byggde de sin intäktsmodell på återkommande månadsavgifter, en affärsmodell som uppskattades från den då relativt sätt begränsade kundgruppen. Tillväxten kom snabbt. BRP fick förtroende från enskilda gym, spaanläggningar och badhus till de stora kedjorna som idag dominerar marknaden, t ex Fitness 24/7, Nordic Wellness och Medley.

BRP erbjuder en effektiv och säker helhetslösning som säkerställer att verksamheten fungerar. Genom självbetjäning via Internet och automatiserade arbetsmoment sparar anläggningen både tid och pengar. Systemet reducerar kostnaderna för administrativ personal och optimerar resursanvändningen.

12 år av kontinuerlig tillväxt och en obruten svit av vinstrika år hade renderat BRP flera utmärkelser, bland annat fyra år som Gazellföretag och Affärsvärldens utmärkelse Superföretag fem år i rad. BRP hade tagit position som marknadsledande i sin nisch i Sverige och Norge med en omsättning på nästan 40 MSEK och en vinstmarginal på 25 procent.

Efter hand hade både bolagets kunder och organisation skapat en förväntan om att bolaget skulle växa utanför Sverige och Norge. BRP hade också fått förfrågningar från nya segment inom den starkt växande fritidsindustrin. Jesper, Magnus och Henrik beslöt därför att hitta en ny delägare och partner på den fortsatta tillväxtresan. De träffade flera rådgivare och valde till slut Censor som projektledare för den stundande processen.


”Vi utvärderade några mycket bra alternativ på marknaden men fick snabbt förtroende för Censor. Att de själva varit entreprenörer i samma situation en gång i tiden gjorde att vi kände oss trygga med samarbetet. De visade dessutom en mycket bra inställning till våra önskemål som var att företaget skulle få en stark ägare som kunde förvalta och växa bolaget vidare.”

Magnus Thorarensen, BRP Systems AB


Intresset var stort och valet föll på riskkapitalbolaget Valedo. De visade redan vid första mötet att de kunde branschen och förstod vad som krävdes för att fortsätta växa både internationellt och inom nya segment. I samband med transaktionen investerade också nyckelpersonerna i bolaget. Jesper, Magnus och Henrik reinvesterade i BRPs nya holdingbolag och har ett fortsatt stort engagemang i bolaget. Den fortsatta tillväxtresan leds av en ny styrelse med representation från de tidigare ägarna, Valedo och personer med stor branscherfarenhet både från kund- och leverantörsledet.


Vill du veta mer om ägarskiftet av BRP Systems AB?


Se även övriga utvalda referenser